Voor veel werknemers is het nu al duidelijk: de coronacrisis zal een blijvend effect hebben op onze manier van werken. Ook de loopbaanbegeleiders voor Diaspoor in Antwerpen bogen zich over de vragen omtrent het effect van deze crisis op ons leven én de opportuniteiten die we hieruit kunnen halen.
Wat vond jij de grootste uitdaging in 2020?
Bette: Connecteren met mensen geeft mij energie. Ik hou ervan om mensen te zien, met elkaar te verbinden en nabij te zijn. En net dà t viel weg. We raakten verwijderd van elkaar, van familie, van vrienden en ook van de werkvloer. Videochat kreeg een nieuwe plek in ieders leven maar voor mij voelt dit onnatuurlijk aan, alsof we afgeschermd zijn. Mezelf verbonden blijven voelen en mijn sociale energie kanaliseren werd hierdoor uitdaging nummer één.
Heb jij het afgelopen jaar te maken gehad met mentale uitdagingen?
Marjolein: Zeker weten. Als single zijnde in deze tijden waar knuffelen een rariteit is geworden… Ik kan er nog steeds niet goed aan wennen. Huidhonger is voor mij niet onbekend. Integendeel. Vandaar dat ik slachtoffer werd van m’n eigen emotie-eten. Praten helpt voor mij en ik heb begeleiding opgezocht wanneer ik daar nood aan had. Daar kom ik graag voor uit. Ook ik ben gewoon mens.
Kan je ook iets positief benoemen aan de maatregelen in kader van Corona?
Vero: Ik ervaarde de eerste lockdown als een periode van onthaasting. Ik kreeg de tijd om stil te staan en een balans op te maken. Waar sta ik nu en waar wil ik naar toe? Ik merk dat veel cliënten dat hebben gedaan. Naast heroriënteringsvragen zijn er sinds de corona crisis ook veel meer werknemers die beter willen waken over een goede balans tussen privé en werk. Dit betekent niet altijd dat werknemers minder willen werken. De vrijheid om thuis te werken geeft voor velen een gevoel van autonomie, zelfbeschikking en vertrouwen. Ook bedrijven hebben meer aandacht voor een goede work-lifebalans van hun personeel. Zo’n positieve en menselijke aanpak leidt automatisch tot meer werktevredenheid.
Wat is jouw woord voor 2020 en waarom kies je dit?
Leen: ‘Groeicurve’

Ons leven werd het afgelopen jaar bepaald door een dergelijke curve. Maar daarnaast had ik ook mijn eigen groeicurve. Deze was niet exponentieel maar kende eveneens een hobbelig patroon. Het afgelopen jaar heb ik sterk ondervonden dat ‘groeien knoeien' is.
Want na jaren wikken en wegen, twijfelen, euforie en angst, laat ik eindelijk los wat ik al lang beu was maar wat mij wel veiligheid en zekerheid gaf. Ik neem afscheid van mijn job in loondienst en ga volledig voor mijn eigen praktijk. Ik heb durven kiezen voor de vrijheid die me ruimte biedt om mijn dromen waar te maken.
Wat wens je de werkende mens voor 2021?
Vero: Ik zie veel mensen met burn-out verschijnselen. Cliënten wiens batterij op is. Ik wens mensen de moed om tijdig hulp te zoeken en de kracht om veranderingen te bewerkstelligen.
Leen: Ik zie zoveel getalenteerde werkkrachten, mensen met een aanwezig potentieel en zoveel kennis en kunde. Ik wens hen mildheid en voldoende geloof in zichzelf zodat ze hun aanwezig potentieel ook tot ontwikkeling durven en kunnen brengen.
Bette: Er zijn teveel mensen verwijderd aan het raken van de werkvloer. De structuur van de werkdag, werkweek, weekend vervaagt. Bij vele mensen die thuis werken, komen de muren op hen af. Ik wens hen verlichting en verluchting.
Meer over deze loopbaanbegeleiders op: https://diaspoor.be/over-diaspoor/