Praten helpt!


Pieker je? Dan kan je er maar beter met iemand over praten.

Als je niet praat over een probleem waar je mee zit, kan het alle kanten uit. Je kan er ongelooflijk gestrest van raken en sommige personen belanden er zelfs door in depressie. We weten eigenlijk dat praten goed doet, maar waarom doen we het vaak niet? Wat weerhoudt ons om een luisterend oor te zoeken? Psychologie magazine vroeg daarover raad bij verschillende deskundigen en ze kwamen tot onderstaande conclusies.

"Waarom houden we onszelf in, praten we niet direct als we met iets zitten?", was de vraag die ze stelden aan Hoogleraar psychologie Roos Vonk. Volgends professor Vonk hebben we de neiging onze imperfecties te verbloemen of te verbergen. We zetten hierbij allerlei strategieën in om waardevol over te komen en liefde te krijgen van anderen. Hierbij verbergen we vak onze onzekerheden, twijfels en dat met het doel een goede indruk te maken. Afgewezen worden vindt niemand fijn en we denken onszelf op deze manier te beschermen. Afgewezen worden omdat je toont wie je echt bent, met je zwakkere punten, is immers extreem pijnlijk.

Brené Brown die het boek "De kracht van kwetsbaarheid" schreef, geeft hierover ongeveer dezelfde visie mee. De meesten onder ons hebben het moeilijk om hulp te vragen, we houden er niet van om ons kwetsbaar op te stellen. We houden er niet van omdat kwetsbaarheid omgeven is door schaamte. Bij de oorzaak hiervoor geeft zij ook de schrik van afwijzing aan.


5 goede redenen om te praten over wat je dwarszit:

Reden 1: je bent niet meer alleen praten zorgt voor verbondenheid en resulteert vaak in een verdieping van de band.
Reden 2: ‘zelf’ is niet ‘alleen’ als je door een gesprek begrijpt dat anderen met dezelfde zaken worstelen haalt dat iets van de zwaarte weg.
Reden 3: met praten schep je orde in je hoofd. Als we gedachten (we hebben er een 40 000 per dag) proberen te onderdrukken komen ze vaak nog harder opsteken. Praten zet emoties om in tekst verklaart onderzoeker Andreas Wismeijer. Er komt een verhaal en het gepieker kan dalen.
Reden 4: je gaat je minder schamen. Wanneer er iets beschamends gebeurt en we houden het binnen, dan gaat het groeien en woekeren. Het vreet aan ons. Wees er open over en de schaamte wordt minder, adviseert Brené Brown. 
Reden 5: mensen vinden je leuker. Door je kwetsbaarder op te stellen gaan mensen je niet minder leuk vinden, wel integendeel. Anderen waarderen dat net en gaan je daarom vaak net aangenamer en sympathieker vinden.

Genoeg redenen dus om te praten over wat je dwars zit. Je kan dus best je verhaal doen bij een vriend(in) of familielid. Als je het daar moeilijk mee hebt, of het niet al te vaak wil doen, kan je natuurlijk ook bij een coach terecht. Dat heeft zijn specifieke voordelen. Vooreerst omdat een coach een onafhankelijke gesprekspartner is die geen belangen heeft bij de situatie. Maar coach doet dat ook als vak, de coach is hiervoor opgeleid, heeft ervaring en kan tools inzetten om je de zaken op een andere manier te laten bekijken. Hij helpt je om zelf tot inzichten te komen. Een coach geeft je handvaten en zal je aanzetten tot actie. Dat duwtje in de rug geven, dat je nodig had om stappen te zetten naar verbetering, wordt als een enorm pluspunt ervaren door de coachees[i].

Piekeren in je eentje zorgt immers voor veel stress. Aanhoudende of chronische stress heeft bovendien nog veel andere nadelige gevolgen en dat op emotioneel, fysiek en relationeel vlak. Chronische stress ontaardt helaas ook vaak in burn-out of depressie. Waarom is dat zo? Uit vele wetenschappelijke studies is gebleken dat je lichaam bij chronische stress te veel slechte stoffen aanmaakt. Deze zorgen er op hun beurt voor dat je functioneren danig wordt aangetast maar er ook allerhande ongezonde processen op gang komen die je minder weerbaar maken tegen bepaalde ziektes.

Een goede stress coach kan je deze processen leren (her)kennen zodat je op zijn minst begrijpt wat er in je lichaam om gaat. Hij of zij kan je daardoor preventief helpen bij langdurige stress. Zo voorkom je misschien dat je tot een burn-out komt. Maar hij of zij kan je ook helpen na je herstel van burn-out en dat door je de inzichten te geven en samen met jou een actieplan op te maken om de stress beter te leren beheersen. Daarnaast leert een coach je ook methodieken om anders met de stress om te gaan als ze de kop op steekt. Dat kan gaan van relaxatieoefeningen, ademhalingsoefeningen tot het aanreiken meditatieve tools.


De Diaspoor stress en burn-out coaches staan voor je paraat

  • Ellen Schoonjans: regio Brussel, Dilbeek, Jette
  • Isabel De Peuter Rutten: regio Knokke
  • Kim Ver Elst regio: Aalst, Lebbeke Denderleeuw, Wolvertem
  • Krista Cleymaet regio: Lochristi
  • Leen Pyls regio: Antwerpen
  • Leen Vermeiren: regio Turnhout
  • Lene Schroyen: regio Brussel, Mechelen, Zemst, Leuven
  • Marijke Daniels: regio Boom, Heers
  • Sandra Bonny: regio Boom, Vilvoorde, Aartselaar
  • Sandra Van den Berg: regio Limburg 
  • Véronique Noben; Stekene, Waasland
  • Véronique van Middelem: regio Sint Niklaas
  • Wendy De Decker: regio West-Vlaanderen


Bij alle coaches kan je natuurlijk ook terecht voor online sessies. 


Contacteer ons gerust voor een vrijblijvend infogesprek.

info@diaspoor.be

0476 88 05 36

De persoonlijke pagina’s van de coaches kan je vinden op: https://diaspoor.be/over-diaspoor/






[i] Bron: Japke Sybesma, Psychologie Magazine, november 2020


Meest Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Maak nu een afspraak