1 op 3 Belgen in 2023 geen enkele dag afwezig door ziekte op het werk

Voor het eerst in tien jaar, is er een daling te zien in kortdurende afwezigheden op het werk. Uit een grondige analyse van de SD Worx loondata van meer dan 800.000 werknemers, die werkzaam zijn bij meer dan 23.000 werkgevers, bleek dat in 2023, één op drie Belgen (31%) geen enkele dag afwezig was door ziekte van korte of middellange duur. Dit is een verbetering in vergelijking met 2022, toen dit percentage nog op 29% lag.

Ondanks dat het middellangetermijnverzuim (afwezigheid tussen 1 maand en 1 jaar) in aantal dagen gestegen is, is het aantal werknemers dat middellang afwezig is niet toegenomen (13%). De gemiddelde Belg was niet vaker ziek dan in 2022 (1,73 keer per jaar) en het gemiddeld aantal dagen van ziekteverzuim is gedaald van 12,7 in 2022 naar 12,1 in 2023.

Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn. Sommige sectoren hebben meer te lijden dan anderen. De thuiszorg, de dienstenchequebedrijven en de grondafhandelingsdiensten op de luchthavens bevonden zich allemaal in de top 10 van sectoren met het hoogste ziekteverzuim in 2023.

De kortdurende afwezigheden op het werk (minder dan 1 maand) zijn in 2023 voor het eerst in een decennium gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Maar met 3,24% ligt het verlies aan werkdagen nog steeds hoger dan het niveau van 2021 en de voorgaande jaren, toen deze minder dan 3% bedroeg.

Het is opvallend dat kortdurend verzuim het laagst is bij de 45-54 jarigen (3,1%), maar de daling ten opzichte van het voorgaande jaar is het grootst bij de 30-35 jarigen (-8,2%). Ook is de daling het sterkst bij de bedienden (-6,8% ten opzichte van -5,3% bij arbeiders). Bedienden hadden in 2023 ook het laagste verzuim (2,85%).

Opvallend is dat het middellang verzuim is gestegen van 2,95% naar 3,04%. Dat is een relatieve stijging op jaarbasis van 3,05%. Katleen Jacobs van SD Worx België verduidelijkte: "De daling van het kortverzuim ligt dus aan het feit dat er vorig jaar iets minder mensen afwezig waren op het werk. Gemiddeld waren we als Belgen ook niet vaker ziek. Wie (kort of middellang) ziek was, was iets minder lang ziek.”

Verder bleef het langdurig verzuim (langer dan 1 jaar) stabiel met 3,63% in 2023, wat nauwelijks hoger is dan in 2022 (3,61%).

Bart Teuwen, verzuimexpert bij Mensura, legde uit: “De schijnbare stagnatie van lang verzuim is mogelijk optisch bedrog. De aanwas van het middellang verzuim kan op korte termijn het langverzuim alweer versterken. Werkgevers doen er goed aan om in te zetten op verzuimpreventie en tegelijk volop werk te maken van informele re-integratie.”

Ook bleek uit de analyse dat bedrijven met een hoog percentage verzuimers vooral sectoren met arbeiders of gemengde sectoren (arbeiders en bedienden) zijn. Deze sectoren vertonen vaak minder flexibiliteit rond plaats- en tijdsonafhankelijk werken.

Met deze cijfers is het duidelijk dat er nog steeds ruimte is voor verbetering in het ziekteverzuim in België. Hoewel er in 2023 enkele positieve verschuivingen plaatsvonden, moeten werkgevers blijven investeren in verzuimpreventie en re-integratie om de gezondheid en het welzijn van hun werknemers te garanderen.

Bij jij ziek? eet dan dat zolang je onder contract staar bij een werkgever ook recht hebt op de loopbaancheque als je minstens 7 jaar werkervaring hebt. 

Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie of boek een gratis kennismakingsgesprek met één van onze coaches. 

Bron: SD Worx

Meest Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Maak nu een afspraak