Over de globalisering van de arbeidsmarkt

Het is een gekend feit dat talent geen grenzen kent. Echter, uit een recent rapport blijkt dat Belgische bedrijven nog altijd voornamelijk rekruteren binnen de eigen landsgrenzen. Ondanks globalisering en de opkomst van remote werken, blijven thuismarkten een belangrijke bron van talent voor lokale bedrijven. Maar waarom is dat en begint dit beeld langzaam te veranderen?

Internationaal Talent voor Belgische Bedrijven

Er zijn steeds meer Belgische organisaties die over de grens kijken voor nieuw talent. De belangrijkste markten waar ze professionals aanwerven, zijn de Verenigde Staten (29%), Spanje (22%), Frankrijk (19%), het Verenigd Koninkrijk (18%) en Argentinië (11%). In deze markten zijn ze voornamelijk op zoek naar Developers.

Waarom kijken deze bedrijven internationaal? Eén van de redenen kan zijn dat ze specifieke vaardigheden of ervaring nodig hebben die lokaal niet beschikbaar zijn. Een andere reden kan zijn dat ze toegang willen tot een grotere talentenpool om de beste kandidaten te kunnen aantrekken.

Buitenlandse werknemers die voor Belgische bedrijven kiezen, kiezen het vaakst voor werk in onze metropolen. Brussel blijkt de populairste stad te zijn, gevolgd door Antwerpen en Gent.

Belgisch IT-Talent: Internationaal in Trek

Belgische professionals zijn dan weer zeer gewild in het buitenland, met name in de IT-sector. Bedrijven uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Nederland en Duitsland werven actief Belgisch talent aan.

Deze internationale bedrijven zijn voornamelijk actief in de sectoren softwareontwikkeling, IT & Services, Gaming, Financiële dienstverlening, Computer & Netwerkbeveiliging. Ze zoeken voornamelijk naar softwareontwikkelaars, data-analisten of front-end ontwikkelaars uit België.

Uit de gegevens blijkt dat vooral professionals tussen 25 en 34 jaar (41%) kiezen voor een buitenlands avontuur. Bijna een vijfde (19,5%) is tussen 35 en 45 jaar oud. Een Belgische softwareontwikkelaar die voor een buitenlandse baan kiest, verdient bruto gemiddeld zo'n 84.000 euro per jaar.

Conclusie

Hoewel Belgische bedrijven graag dicht bij huis blijven bij het werven van nieuw talent, kan de aantrekkelijkheid van internationale professionals niet worden ontkend. Er ligt een wereld van mogelijkheden open voor zowel bedrijven als werknemers buiten de eigen landsgrenzen. De opkomst van remote werken kan ook bijdragen aan een verdere internationalisering van de Belgische arbeidsmarkt in de toekomst.

Deze trend biedt ook nieuwe mogelijkheden voor HR- en recruitmentbedrijven. Maar ook voor wie lonkt naar een loopbaan in het buitenland zijn er opprtuniteiten - de wereld ligt letterlijk aan onze voeten.

Zin in een onderzoek naar jouw carrièrepad. Klop gerust bij ons aan. 

Meest Recente Posts

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Maak nu een afspraak