Wanneer heb je recht op de loopbaancheque van VDAB?

Wanneer heb je recht op de loopbaancheque van VDAB?
1. Individuele loopbaanbegeleiding met loopbaancheque van VDAB bij een gemandateerd centrum

Wie recht heeft op loopbaancheques, kan rekenen op de Vlaamse overheid om de kosten van loopbaanbegeleiding voor het grootste deel te dekken. Je betaalt slechts 40 euro per cheque, de overheid de rest aan. Je hebt recht op een cheque van 4 uur en één van 3 uur om de zes jaar. Daarmee kan je bij het individuele begeleidingstraject van 7 uur doorlopen voor €80. Daarnaast heb je per cheque ook recht op een half uur nazorg.

De 4 basis voorwaarden

  • Je woont in Vlaanderen of Brussel
  • Je werkt momenteel voltijds of deeltijds als werknemer of zelfstandige
  • Je hebt 84 maanden (of 7 jaar) werkervaring als werknemer of zelfstandige
  • Je volgde de voorbije 6 jaar nog geen loopbaanbegeleiding met loopbaancheque
  • Je volgt de begeleiding bij een gemandateerd centrum

Verder zijn er ook nog enkele specifieke uitzonderingen

Naast deze algemene voorwaarden, zijn er drie uitzonderingen waarbij je toch in aanmerking komt voor loopbaanbegeleiding.

Uitzondering 1: 

woon je niet in Vlaanderen of Brussel, maar beantwoord je wel aan de andere algemene voorwaarden? Dan heb je in bepaalde situaties toch recht op loopbaanbegeleiding.

  • Woon je in een ander land dan België dat tot de EU of EER behoort? Dan heb je recht op loopbaanbegeleiding als je in Vlaanderen of Brussel werkt.
  • Woon je in Wallonië? Dan heb je recht op loopbaanbegeleiding als je in Vlaanderen of Brussel werkt én als je verhuisd bent vanuit een ander land dat tot de EU of EER behoort.

Woon je als Belg in Wallonië en werk je in Vlaanderen of Brussel, dan heb je dus géén recht op loopbaanbegeleiding. Wallonië is immers een deelstaat en geen ander land dat tot de EU of EER behoort. De Vlaamse Gemeenschap is niet bevoegd om regelgeving uit te schrijven voor inwoners van Wallonië.

Uitzondering 2: 

  • werk je op het moment van je aanvraag als uitzendkracht en beantwoord je aan de algemene voorwaarden? Dan heb je ook recht op loopbaanbegeleiding als je minimum 7 jaar gewerkt hebt. 

Loopbaancheques bestellen kan

  • Online via Mijn loopbaan op de site van de VDAB
  • Of vraag het ons, wij helpen je graag verder.

Diaspoor Werk Met Zin staat voor oplossingen in de realiteit haalbaar zijn en begeleidingen die leiden tot concrete acties. We zijn we ook steeds op de hoogte van de courante opleidingsmogelijkheden, de arbeidsmarkt tendensen en de arbeidswetgeving. Zoek hier je loopbaanbegeleider.

Voor wie ie geen recht heeft op deze steun, hebben we interessante formules.

Formules zonder loopbaancheque

Bron: VDAB

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons 

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Maak nu een afspraak